Gud är en kvinna som letar efter ett borttappat mynt

Gud liknas vid en kvinna, eller rättare sagt – Guds änglars glädje liknas vid en kvinnas glädje när hon hittar ett av sina värdefulla silvermynt i berättelsen om det borttappade myntet. (Lukas 15:8-10)
Det finns faktiskt flera ställen i bibeln där traditionellt kvinnliga bilder används för att beskriva vem Gud är och hur Gud är. Som när Guds kärlek liknas vid en höna som samlar sina kycklingar under sina vingar eller den varma kärleksfamnen som den förlorade sonens fader öppnar för sin son.
Gud är ju förstås alltid större än våra ord och därför använder bibeln en stor mångfald av olika ord, bilder och liknelser när det ska talas om Gud.

Det är ju ganska självklart att Gud som universums skapare inte går att fånga in på ett enkelt sätt med våra ord eller våra tankar.
Men Gud har själv visat vem Gud är genom att komma oss alla nära, genom att ta gestalt, bli en av oss, när Jesus kom till jorden. Han visar med sina ord och sina handlingar vem Gud är.

Han berättar om kvinnan med sina silvermynt. Troligen är det en mycket fattig kvinna vi möter. Ett silvermynt var skillnaden mellan mat för dagen och svält. Det handlade om liv eller död när hon förlorade sitt mynt och därför letar hon överallt. Och när hon äntligen hittar sitt mynt blir hon så glad att hon ställer till med fest med väninnorna och grannkvinnorna.Det känns skönt att hitta något som man har letat efter länge.

Ändå är det lite överdrivet kan vi tycka. En stor fest för ett litet mynt.

Just där finns poängen. Där kan vi ana vad Jesus vill säga om Guds kärlek till oss var och en. Den är så stor att Gud intensivt söker efter oss och väldigt gärna vill vara med oss. Att Gud vill ge oss av sin glädje, sin kärlek och sitt hopp. Gud längtar efter oss som vi kan längta efter en älskad vän eller käresta och ännu mer. Så stark är Guds kärlek till oss, större än vi kan ana och förstå. Det är vad berättelsen vill säga oss.

Gud vill gå med oss och dela glädje och sorg med oss i alla våra dagar.

Detta är några av mina tankar kring berättelsen i Lukas 15: 8-10 Klicka på länken så kan du läsa berättelsen själv

1-FullSizeRender(2)

Silvermynt

 

Lämna en kommentar

Under gemenskap, glädje, godhet, Gud, kärlek

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.