Kommunikation, mors dag och EU-val

På söndag är det samtidigt Mors dag, Bönsöndagen och Val till EU-parlamentet.
Det handlar om tre röster av mycket olika betydelse men alla behövs på olika sätt.

I EU-valet behövs just din röst om du ska ha något inflytande på politiken inom EU – även om inflytandet är ganska litet i den stora mängden. Men det är ändå ett val mellan att tala eller tiga, att ge uttryck för hur du vill ha det eller överlåta det till andra. Och vissa av de andra har inte särskilt öppna och livsbejakande åsikter utan sätter upp mer gränser istället för ökad kommunikation mellan människor. Om vi inte själva talar kommer andra att använda sig av den tystnaden.

Mor bör gratuleras – Grattis Mamma Karin! 🙂

När vi hör av oss eller pratar med våra mödrar väger rösten tyngre, hon lyssnar, rösten kan sprida glädje. Vi delar med varandra. Mammor ger ofta råd och har synpunkter på var vi gör och säger, inte så konstigt, hon har format oss mer än vi oftast tänker. Mamman är den första relationen vi hade.

Och Bönsöndagen, tro det eller ej men där väger vår röst ännu tyngre.
Bön är att leva med Gud, att leva i närheten av den som är själva kärleken. Gud som har givit oss livet och vill oss allt gott. Vad vi verkligen tänker och känner är av yttersta vikt för  Gud själv, Gud är lyssnandets Gud säger bibeln (bl.a. i Jer 29). Gud vill alltid göra oss fria.

För den som vill ha ordning på sin bön så kan det vara en hjälp med fasta tider, morgon och kväll eller när som helst som passar dig. Du kan gå genom dagen och människorna i ditt liv, nämna dem inför Gud. Läsa bibeln förstås för att lyssna själv också, men bibeln är svårbegriplig och helst ska man läsa tillsammans med andra och samtala. Man kan börja med evangelierna.
Du kan sluta stunden med Vår Fader och Välsignelsen om du vill. Ordning i bön med tider och innehåll kan vara bra för att se till att bönen blir av. Läs gärna mer om bön här på Svenska kyrkans sida om bönen!

Kommunikationen med Gud är fri, den behöver inga bestämda former, den kan lika gärna bara vara en tyst stund, men erfarenheter visar att det är bra att formulera sina tankar och känslor, önskningar och behov kring vårt eget liv och för människor omkring oss.
Bön är inte bara till för att tänka på sig själv, men den är en gåva och möjlighet för var och en av oss.

Bön kan handla om att öppna dörrar i sitt sinne, förstå lite mer och komma närmare Gud och varandra

Bön kan handla om att öppna dörrar i sitt sinne, förstå lite mer och komma närmare Gud och varandra

Lämna en kommentar

Under öppenhet, bön, befrielse, bibeln, fördjupning, Gud, kärlek, mognad, Svenska kyrkan, tillväxt, tro

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.